• Ku Bratke 1, 934 05 Levice

Kukurica v kuchyni: polenta na sladko,fotorecept s postupom

Polenta

sa získava zo zŕn kukurice. Je rozšírená hlavne v  severnom Taliansku a  v Chorvátsku, Rumunsku, Moldavsku a Čiernej Hore.

U nás ju nájdeme predovšetkým v podobe kukuričnej krupice a instantnej kaše.

Má všestranné využite. Dá sa pripraviť chutne na slano a rovnako chutne aj ako sladký pokrm. Hodí sa ako príloha k mäsu alebo zeleninovým pokrmom. Najčastejšie sa podáva so syrom gorgonzola. Vyskúšala som ju pripraviť aj s tofu, a olivami či paradajkami a chutila naozaj dobre.

Keďže kukurica prirodzene neobsahuje lepok, je vhodná aj pre bezlepkovú kuchyňu. Môžete ju použiť aj na obaľovanie mäsa a zeleniny namiesto strúhanky, na zahusťovanie, na prípravu placiek a samozrejme ako samostatný pokrm. Dobre zasýti. Chutí rovnako dobre ako teplý, tak aj studený pokrm.

V priemere obsahuje na 100g: 1460 kJ – 9g bielkovín-  74g sacharidov, z toho 1,5g cukry – 0,8g tuku -4,8g vlákniny.

Z pohľadu výživy:

Kukuričné zrno má veľmi vysokú energetickú hodnotu a relatívne nízky obsah vlákniny. V porovnaní s ostatnými obilninami obsahuje najviac sacharidov. Tieto sacharidy sú veľmi dobre stráviteľné a zároveň sú veľmi dobrým zdrojom energie.

Kukurica obsahuje až 5% tuku, avšak prevažujú nenasýtené mastné kyseliny.Obsah bielkovín je pomerne nízky okolo 9% a majú nízku biologickú hodnotu. V porovnaní s inými obilninami obsahujú kukuričné zrná málo minerálnych látok ( nízky je napr. obsah vápnika).Žlté odrody zŕn majú vyšší obsah beta-karoténu a farbív xantofylu a zeaxantinu.Z vitamínov sú najviac obsiahnuté vit. Sk. B.

Kukurica aj napriek vyššie uvedeným informáciám má svoje miesto v našom jedálničku. Je prirodzene bezlepková , a preto je vhodná pri intolerancii na lepok.

Keďže je dobre stráviteľná je vhodné ju pre spestrenie jedálnička zaraďovať do stravy ako dospelým , tak aj deťom.

Dnes som pripravila recept z polenty na sladko.

Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať:

Potrebujeme:

  • polentu podľa počtu porcií cca 300-350g pre 4 osoby
  • rastlinné mlieko cca 800ml (alebo vodu) ja som si doma pripravila sójové mlieko s ďatľami
  • štipka soli
  • med alebo javorový sirup podľa chuti
  • ovocie (môže byť čerstvé, mrazené)
  • škorica, čokoládové hoblinky, vanilkový cukor podľa chuti
  • ghee maslo alebo čerstvé kravské maslo na vymastenie pekáča
  • strúhaný kokos na posypanie pekáča

Postup:

Polentu uvaríme podľa návodu. Vylejeme na vymastený a kokosom vysypaný pekáč. Pridáme ovocie a dáme zapiecť cca 45 minút pri 190°C ( podľa typu Vašej rúry).

Po upečení posypeme podľa chuti. Ja som použila na posýpku mleté mandle, škoricu, čoko-hobliny (85% čokoláda) a na dochutenie javorový sirup.

Môj tip:

Polentu pred varením sparte horúcou vodou, budete mať istotu, že stratí horkastú chuť.

Želám vám dobrú chuť!

Pridaj komentár

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

All search results
%d blogerom sa páči toto: