• Ku Bratke 1, 934 05 Levice

Prečo je cukor vlastne zlý?

Cukor, koláče, tortičky, sladkosti, cukríky, čokoládky…
Tak týmto všetkým sa odmeňujeme už od útleho detstva. Najprv nás týmito dobrotami kŕmia naši rodičia, starí rodičia a aj iní ľudia, ktorí to s nami myslia dobre. Neskôr sa radi odmeníme aj my sami.

Lenže cukor je látka, na ktorej si veľmi ľahko vypestujeme závislosť. Väčšinou ťažšie a dlhší čas trvá kým svoj cukor dostaneme pod kontrolu, tak aby nám slúžil a nie naopak.

K sladkej chuti prirodzene inklinujeme od narodenia. Pripomína nám chuť materského mlieka. Neskôr je posilnená prijímaním bieleho pečiva, detských piškót, sladených kaší, sladeného čaju a podobne.

Okrem toho cukor konzumujeme aj v takých potravinách, v ktorých by sme ich prítomnosť nepredpokladali. Napríklad v nízkotučnom jogurte nájdeme okrem iného aj škrob a glukózo-fruktózový sirup. Podobne je to aj s niektorými mäsovými výrobkami. Dôležité je preto čítať si pri nakupovaní  na etiketách výrobkov a potravín ich zloženie.

Prečo je cukor vlastne zlý?

Sacharidy možno veľmi zjednodušene rozdeliť na jednoduché a zložené. Obe skupiny sú veľmi dôležitou súčasťou našej stravy. Tie jednoduché nám dodávajú rýchle využiteľnú energiu. Zo zložených zase môžeme energiu získavať pozvoľne, pekne postupne. Nedostatočný prísun a zásobenie mozgu glukózou má pre ľudský organizmus podobné dôsledky ako nedostatok kyslíka. Vláknina je zase dôležitá pre zdravie našich čriev.

Problém je, že sme naučení prijímať sacharidy aj vtedy a aj v takých množstvách, ktoré sú pre naše zdravie veľmi škodlivé. Nadmerná konzumácia sacharidov a ich náhrad má oveľa horší dopad na zdravie ako konzumácia tukov. Najhoršia je kombinácia veľa cukru a veľa tuku. Tak je to napríklad v pekárenských výrobkoch, koláčoch, smažených jedlách – vyprážaný rezeň v kombinácii s bielou ryžou alebo zemiakmi. Nadmerná konzumácia cukru má vplyv aj na hladinu cholesterolu. Nezabudnime ani na fakt, že sacharidy pôsobia v tele kyselinotvorne.

Cukrovka 2. typu, nadváha a obezita, metabolický syndróm (vysoký krvný tlak, dna, zvýšená hladina glykémie, krvných tukov a a cholesterolu), chronické zápaly, kvasinkové infekcie, zubný kaz, osteoporóza, poruchy správania, zmeny nálad, tráviace problémy… Žiaľ toto je len časť problémov, ktoré nás potrápia pri nevhodnej strave so zvýšeným príjmom cukru.

Kde všade sa sacharidy nachádzajú?

  • Ovocie – tu sa sacharidy vyskytujú vo forme fruktózy, sacharózy a vlákniny.
  • Zelenina – obsahuje sacharózu, fruktózu a vlákninu.
  • Obilniny – sú zdrojom glukózy, sacharózy, vlákniny.
  • Strukoviny – vláknina, škroby.
  • Hríby – obsahujú vlákninu.
  • Orechy – vláknina, sacharóza a dextróza.
  • Mäso a vajcia – živočíšny škrob glykogén.
  • Mlieko – laktóza.

Ak v našej strave prevláda príjem hlavne jednoduchých sacharidov a potravín, ktoré sú kombináciou cukrov a tukov (najmä priemyselne veľmi spracované potraviny), naše telo (pankreas) je nútené pri nadmernom príjme cukru vyplavovať hormón inzulín. Jeho úlohou je zabrániť vysokému vzostupu krvného cukru, tým, že umožňuje prestup glukózy z krvi do buniek. Inzulín zároveň však zabezpečuje transport tuku do tukových buniek. Väčšina takto prijatej energie sa nám ukladá ako zásobný tuk.

Zjednodušene: Veľa cukru a tuku v strave – vyššia hladina inzulínu – viac tukových zásob.

Ak k takto nastavenému spôsobu stravovania pribudne napr. nedostatok spánku a oddychu dôjde k narušeniu tvorby ďalších dôležitých hormónov, ktoré sa podieľajú na regulácií nášho pocitu sýtosti či hladu (leptin a ghrelin). Nastane situácia, keď sa začneme prejedať. Poznáme to všetci, keď sme unavení, vyčerpaní máme tendenciu jesť nekontrolovane a hlavne “jedno cez druhé”.

Prirátajme k tomuto ešte pôsobenie stresu a s ním spojenú produkciu stresového hormónu kortizolu, ktorý podporuje ukladanie tuku v oblasti brucha. Výsledok si viete predstaviť sami.

Aké je riešenie?

V stravovaní platí, že každý z nás je individualita čo sa týka metabolických  a biochemických pochodov, preto sú aj naše reakcie na zmeny v stravovaní tak rozdielne. Z tohto dôvodu sú všeobecné zásady väčšinou naozaj len všeobecné. No aj tie sú omnoho lepšie ako žiadne, takže:

  • svoj jedálniček si vopred premyslím a naplánujem – toto mi uľahčí aj nakupovanie potravín a zabráni tomu, aby som nezjedla nič, čo mi škodí, minimalizujem “záchvatovité” pojedanie sladkého,
  • skôr ako zjem niečo sladké, zamyslím sa, či je naozaj nevyhnutné, aby som akúkoľvek sladkú potravinu alebo nápoj zjedla/vypila,
  • vedome si vyberám taký druh sladidla, ktorý najlepšie vyhovuje konkrétnej situácii, napr. po športovom výkone potrebujem rýchly zdroj energie, a preto zvolím monosacharidy a oligosacharidy (glukóza, fruktóza, sacharóza) napr. zelený čaj s medom alebo ovocie,
  • celodenný príjem sacharidov obmedzujem počas celého dňa, nie nárazovo, ale naopak v každej porcii jedla a nápoja,
  • nehľadám výhovorky prečo si dopriať sladké (napr. som v strese alebo za odmenu).

Hlavne na začiatku je to vedomá zmena postoja k sladkej chuti. Nie je to ľahká cesta ale rozdiel v kvalite života “pred”a “po” zvládnutí cukru stojí za to!

Ak máte záujem zbaviť sa nutkavých chutí na sladké a zlepšiť tak kvalitu svojho zdravia a života, môžete ma kontaktovať. Spolu nájdeme riešenie vhodné priamo pre Vás.

All search results
%d blogerom sa páči toto: